.

POEDERCOATING        

 

Poederlakken of poedercoaten is een elektrostatisch verfproces waarbij met perslucht, negatief geladen poeder op een positief geladen werkstuk verstoven wordt. Hierdoor blijft het poeder tijdelijk aan het werkstuk plakken waarna het in een oven gesmolten of uitgemoffeld wordt.


Kenmerk:

Het kenmerk van een poederlakproces is dat, nadat de poeder (1-100, ca. 70 µm) is opgebracht, deze bij een hogere temperatuur, meestal rond de 180 graden Celsius aan elkaar smelt en aan het substraat of onderlaag hecht.

Door het elektrostatisch principe (potentiaalverschil tussen het poeder en het werkstuk) blijft het poeder aan het werkstuk kleven. Het opladen van de poederdeeltjes kan zowel door het creëren van een spanningsveld (corona-oplading) als door het opwekken van wrijving in het pistool (tribo-oplading).


Voordeel:

Het voordeel van het poederlakken is dat er bij dit lakproces geen oplosmiddelen vrijkomen. Dit komt doordat de lak uit een vaste stof bestaat en er geen chemische additieven nodig zijn om deze aan het werkstuk te laten hechten. Ook kan lak die in eerste instantie niet aan het product hecht hergebruikt worden, omdat het overtollige poeder nogmaals op een product gespoten kan worden. Deze twee eigenschappen maken het poederlakproces milieuvriendelijk. In combinatie met een thermisch verzinkte ondergrond of staal voorzien van een KTL-lak biedt poederlakken een zeer duurzame bescherming tegen corrosie en uitstekende bestendigheid tegen extreme weersinvloeden.


Nadelen:

De nadelen van poederlakken zijn dat het te lakken deel geleidend moet zijn en dat delen bestand moeten zijn tegen de hogere temperatuur die noodzakelijk is om het poeder te smelten. Een ander nadeel is dat met het poederlakproces geen speciale effecten (zoals parelmoer en een mooie metallic look) kan worden bereikt.

Ook moet er een 100% rein oppervlak zijn. Dit vergt veelal grote investeringen voor de voorbehandeling. Bij onvoldoende reinheid ontstaan onthechtingsproblemen.

Doordat er veel warmte nodig is om de poeder te laten versmelten met het oppervlak, zullen grote objecten met dikke staal elementen langdurig verwarmt dienen te worden. gebeurd dit niks dan krijgt de poedercoating geen volledige uitharding .


Toepassing:

Poederlakken worden vrij algemeen toegepast. Voorbeelden van toepassingen zijn: balkonhekken, stalen meubels, radiatoren, witgoed (koelkasten en dergelijke), auto-onderdelen, stalen hekken en profielen.

De toegepaste poeders zijn meestal op polyesters, epoxy, polyurethaan→ anti graffiti of een hybride (combinatie van polyester en epoxy) basis.

 

Staalconstructie Machinebouw Trailer Chassis en Corrosseriebouw Kassenbouw Infro en ruimtelijke inrichtingen Containerbouw en reparatie Petrochemie Land-Tuinbouw meganisatie Utiliteitsbouw en Renovatie Offshore en Scheepvaart Primer Menie verf coating epoxy primer staalbouw metaalbouw lakken ijzerverf Lasmenie verf en advies verfenadvies schilders verven schilderverf airless Staalconstructie Machinebouw Trailer Chassis en Corrosseriebouw Kassenbouw Infro en ruimtelijke inrichtingen Containerbouw en reparatie Petrochemie Land-Tuinbouw meganisatie Utiliteitsbouw en Renovatie Offshore en Scheepvaart Primer Menie verf coating epoxy primer staalbouw metaalbouw lakken ijzerverf Lasmenie verf en advies verfenadvies schilders verven schilderverf airless betonverf betonverf, profilak, profilak, profilak, profilak, verfenadvies, verf, advies, coating, schilderen,verf, verfenadvies, verf, advies, coating, schilderen,verf, verfenadvies, verf, advies, coating, schilderen,verf, verfenadvies, verf, advies, coating, schilderen,verf, verfenadvies, verf, advies, coating, schilderen,verf, verfenadvies, verf, advies, coating, schilderen,verf, verfenadvies, verf, advies, coating, schilderen,verf, verfenadvies, verf, advies, coating, schilderen,verf, advies